Racketguide

Vad behöver du tänka på när du köper ett nytt padelracket?

Så väljer du padelrack

När det kommer till padelracketar, tenderar kontroll och fart att vara motstridiga egenskaper. En allmän regel är att ju mer fart ett racket ger, desto svårare blir det att kontrollera. Med ett tyngre racket kan du generera mer kraft och hastighet, men detta kan komma på bekostnad av kontrollen över bollen och spelet.

Ett lättare racket ger bättre kontroll men kanske mindre kraft. Det är viktigt att hitta en balans som passar just dig, med hänsyn till din erfarenhetsnivå, styrka och spelstil. Att välja det rätta padelracket handlar om att hitta den optimala kombinationen för att förbättra din spelupplevelse på banan.

Det är inte lätt att hitta rätt bland alla modeller av padelracketar. Därför har vi på RS Padel tagit fram några riktlinjer som kan underlätta ditt letande där vi går igenom begrepp och skillnader mellan olika padelracketar. Ditt padelracket ska göra att du känner dig trygg på padelbanan och stärka ditt spel.

Balanspunkt

Ett padelracket kan ha en hög, medel eller låg balans och det har att göra med vart vikten är distribuerad på racketet. Ett padelracket med låg balans innebär att vikten sitter längre ned mot greppet vilket leder till att det blir mer lättmanövrerat på padelbanan, men det innebär även att man får mindre hjälp av racketet vid offensiva och hårdare slag. Ett racket där balanspunkten är låg är allt som oftast ett runt racket.

Ett racket med hög balans innebär att vikten är fördelad högre upp på träffytan vilket gör att ett sådant racket blir mer framtungt och svårare att hantera på banan, men fördelen är att det genererar mer fart och tyngd i slagen. Ett racket där balanspunkten är hög är oftast ett diamantformat racket.

Ett padelracket med medel balans innebär att vikten är distribuerad i mitten av racketet. Det leder till att det genererar mer fart i slagen jämfört med när balanspunkten är låg, men inte lika mycket fart som ett racket där balanspunkten är hög. Det gör även att racketet blir lättare att hantera på padelbanan jämfört med när balanspunkten sitter högt upp, men inte lika lätt som när balanspunkten är låg. Det är alltså ett mellanting mellan hög och låg balans. Ett racket där balanspunkten är medel är oftast ett droppformat racket.

Sweetspot

Sweetspot på ett padelracket är området på träffytan där det är optimalt att träffa bollen på, för det är där det genereras mest kraft och kontroll i slagen. Vart sweetspot sitter på ett padelracket beror oftast på vilken typ av form racketet har, det vill säga om det är ett runt, diamant- eller droppformat racket. Generellt så har runda padelracketar den största sweetspot vilket leder till att det är oftast är mest lättspelat medans ett droppformat racket har en sweetspot som sitter neutralt på träffytan men är något smalare än det runda vilket gör att det är något svårare att träffa sweetspot, och till sist med diamantformade racketar så sitter sweetspot högre upp på träffytan och den har oftast den minsta sweetspot vilket gör att det är det mest svårspelade racketet.

Våra Olika Sweetspots
Våra Olika Sweetspots

Dropp / Diamantform

Våra Olika Sweetspots

Rundform

Våra Olika Sweetspots

Droppform

Våra Olika Sweetspots

Dropp / Diamantform

DIAMANTFORMAT PADELRACKET

Ett diamantformat racket passar den lite mer erfarne och avancerade spelaren som söker maximal fart i sitt spel och som föredrar det offensiva spelet där smashen alltid ligger nära till hands.

Diamantformen ger en större sweet spot, vilket ökar precisionen och ger dig möjlighet att slå kraftfulla slag med lätthet. Genom att distribuera vikten mot toppen av racketet, erbjuder diamantformade racketar också överlägsen momentum och kraft vid varje slag. Detta gör dem idealiska för spelare som föredrar en offensiv spelstil och vill dominera spelet med snabba och kraftfulla attacker.

Utforska vårt sortiment idag och ge din padelkarriär ett lyft med dessa högpresterande racketar

  • När Simon Vasquez var med oss i skapandet av padelracket Pro Edition Simon Vasquez ville vi tillsammans ta fram ett offensivt racket med mycket fart i som passar Simon spel, men att det även skulle ha goda kontrollegenskaper. Vi valde därför att skapa en typ av hybridracket där fart och kontroll står i fokus och det lämpade sig bäst med den unika formen Dropp/Diamantform.

DROPPFORMAT PADELRACKET

Vi brukar säga att med ett droppformat padelracket får man det bästa utav två världar, farten och kraften från ett diamantformat racket och kontrollen och precisionen från ett runt racket. Ett droppformat racket är helt enkelt en blandning mellan ett runt- och diamantformat padelracket. Balanspunkten på ett droppformat racket sitter allt som oftast i mitten av racketet, och sweetspoten är format som ett ägg neutralt på träffytan vilket gör att den är större än vad det diamantformade erbjuder, men något mindre än vad det runda racketet erbjuder.

  • Ett droppformat padelracket passar spelaren som är en avancerad motinär eller tävlingsspelare och vill ha en bra balans mellan fart och kontroll. De är generellt något mer lättspelade än de diamantformade racketarna och bjuder på lite mer fart än de runda. Det perfekta nästa steg man kan ta om man vill utveckla sitt spel vidare från ett runt racket enligt oss.
  • Även här är vi stolta med att kunna erbjuda flera olika droppformade padelracketar som passar både damerna och herrarna. Senast tillkommen i denna kategori är syskonen Prime Power Edition 2.0 och Prime Control Edition 2.0 samt Prime Team Women’s Edition. Dessa tre racketar är tillverkade i samma högteknologiska fabrik som vårat succépadelracket Pro Edition Simon Vasquez.  

RUNT PADELRACKET

Ett runt padelracket är raka motsatsen till ett diamantformat sett till egenskaper. Balanspunkten är låg och vikten är oftast lägre vilket leder till att ett runt racket är lättare att manövrera på padelbanan. Ett runt racket har oftast den största sweetspoten bland alla olika former på racketar och effekten av det blir att det är förlåtande vid lite sämre bollträffar, och att kontroll- och precisionsspelet drar nytta utav det.

  • Ett runt padelracket lämpar sig bäst för nybörjaren tack vare att det är lättsvingat och har bra förlåtande funktioner. Med det sagt så passar även ett runt racket avancerade spelare också på grund av de goda kontrollegenskaper ett sådant racket erbjuder. Har man eller har haft problem med skador så är ett runt racket det mest skonsamma mot kroppen.

  • Vi är stolta med att kunna erbjuda flera olika varianter av våra populära runda padelracketar som passar damerna, herrarna och även såklart till juniorerna, för vi anser att oavsett nivå på spelaren så passar ett runt padelracket för alla!